Niesternweg 14
SCHOUWERZIJL

€ 218.000 kosten koper

Omschrijving

Zeer authentieke woning in bijzonder goede staat. Gelegen op een lichte helling aan het kronkelende riviertje De Kromme Raken. En dit op de mooiste plek in het uiterst pittoreske dorp Schouwerzijl.

Het huis heeft een heldere indeling: de kamers, keuken en hal zijn gesitueerd aan een fraaie lange gang. Deze bestaat uit twee gedeelten. Het tweede is iets lager gelegen omdat het huis wat afloopt. De originele Bremer tegels en bakstenen vloeren geven deze gang veel sfeer. Ook in de kamers zijn oorspronkelijke details zoals de wiebervormen in de panelen onder de vensters, de mooie vensterbanken en raamkozijnen. Bovendien zijn er nog twee originele bedsteden; nu als grote inloopkasten in gebruik.
De woonkamers (waarvan ook een gebruikt kan worden als master bedroom) zijn ruim, licht en hoog. De authentieke balken zijn zichtbaar.
De grote linker woonkamer heeft bovendien twee extra grote ramen aan de westzijde waar in de middag het zonlicht binnenkomt. De andere kamer vangt 's ochtends de zonnestralen. Vanuit deze kamer is een lieftallig trapje zichtbaar dat uitkomt in de centrale hal. Hier vind je het toilet, de badkamer en de trap naar de bovenverdieping.
Het toilet is heel ruim, de toiletpot hoog geplaatst voor extra comfort. Er bevindt zich een charmant raam in deze ruimte, dat open kan.
Daarachter is een slaapkamer waar eveneens een klein tuimelraam geopend kan worden. De deur hier naartoe is nog de echte originele antieke voordeur van het tweede huis (eens was het huis opgedeeld in twee woonhuizen) met brievenbus! Deze aardige kamer heeft ook een deur naar buiten; deze zit aan de linker zijkant van het huis.
De badkamer is ruim en licht. Een groot raam met daarnaast nog een raam dat open kan, zorgt eveneens voor veel daglicht in de hal. Ook de douchecabine is ruim opgezet.
De handgemaakte trap leidt naar de zeer fraaie en grote zolder waar onlangs een prachtige houten vloer met daaronder isolatie is aangebracht. De balken constructie en houtpanelen zijn, helemaal gezien haar leeftijd, in uitstekende staat en geven deze ruimte een ongekende schoonheid. De zes ramen kunnen allemaal open en van daaruit is het zicht op de romantische tuin, de Kromme Raken en de mooie omgeving. De mogelijkheid bestaat uiteraard om de ruimte op te delen in slaapkamers, zelfs een badkamer zou kunnen worden ingebouwd en ook een eventuele uitbouw/ dakkapel is mogelijk.

De keuken is ruim en logisch ingedeeld. Het raam kan open, wat op een zomerdag een extra gezellige sfeer teweeg brengt aangezien de hapjes en drankjes kunnen worden aangegeven door dit open venster.
De keuken is licht en gezellig.

De nieuwe schuur is groot en een fijne opslagruimte.

De oude schuur is een snoezig huisje (met zelfs nog een extra ruimte waar eventueel een chemisch toilet zou kunnen worden geplaatst) dat best kan dienen als logeeradres voor familie en vrienden of met de nodige sanitaire voorzieningen een B&B. Het zou natuurlijk ook kunnen fungeren als atelier of werkplek.

De tuin is weelderig met een fraaie border vol bomen (o.a. gouden regen), struiken (zwarte bessen) en geurige planten. Het geeft de grote tuin een intimiteit maar heeft evenzo haar openheid behouden. De tuin doet denken aan de tuinen van de borgen (Borg Verhildersum in Leens) rondom. De heg in de vorm van een sleutelgat met het 'Franse' pleintje, de rode beuk in het midden met de roze rozen rondom benadrukken die romantiek. Ook het verborgen pleintje, met uitzicht over de landerijen waar de paarden staan te grazen aan de overkant, in de voortuin draagt hier extra aan bij. Aan de Kromme Raken kan een bootje worden aangemeerd aan de aanlegsteiger.
De oprit is groot met ook nog eens drie zeer ruime parkeerhavens voor bezoekers. De garagebox is vanzelfsprekend als garage te gebruiken zodat de auto 's winters veilig binnen kunnen staan maar kan evenzo goed dienst doen als extra opslagruimte.

Wanneer je het hek doorgaat, is het uitzicht op de sluis, de brug en het witte Waarhuis nostalgisch te noemen en sprookjesachtig onder alle weersomstandigheden. Loop je verder richting brug dan is het zicht op de haven en de landerijen daarachter een waarachtig schilderij. Ga je nog verder richting Reitdiep langs de aangemeerde schepen richting de 'punt', lijkt het vergezicht er eentje uit een droom. De slingerende rivier, het dorp Ezinge in de verte, de lucht, het land; je zult verkocht zijn en je hart verpanden aan deze magische plek.

Het dorp zelf ligt in een oeroud landschap aan de rivier Het Reitdiep in een prachtig licht glooiend gebied.
Schouwerzijl is zeer centraal gelegen en gemakkelijk te bereiken. Vanuit Winsum is de afstand slechts 3,5 km. Van daaruit vertrekt elk half uur de trein richting stad. Groningen ligt op een afstand van 18 km.
De omringende dorpen zijn: Warfhuizen (bijzonder bedevaartsoort) Leens, Ezinge (wierdedorp), Saaksum, Oldenhove, Niehove (beschermd wierdedorp), Eenrum (Abrahams mosterdmuseum), Wehe-den-Hoorn (verhuur kajak) en Winsum (een van de mooiste dorpen van Nederland). Ook Lauwersoog is maar zo'n 18 km verwijderd en in twintig minuten met de auto te bereiken. Van hieruit vertrekt de veerboot naar Schiermonnikoog.
Houwerzijl met haar theemuseum ligt op een afstand van 9 km en Zoutkamp met haar haven gelegen aan de voet van het nationaal park Lauwersmeer op maar 10 km afstand. En vergeet natuurlijk Pieterburen niet (9km)!

Kenmerken

Overdracht  
Status Verkocht
Vraagprijs € 218.000 kosten koper
Aanvaarding in overleg

Bouwvorm
 
Soort object Woonhuis
Soort woning eengezinswoning
Type woning vrijstaande woning
Bouwjaar 1858
Bouwvorm bestaande bouw
Ligging aan water, aan rustige weg, landelijk gelegen
Type woning vrijstaande woning
Bouwvorm bestaande bouw

Indeling
 
Woonoppervlakte 138 m2
Perceeloppervlakte 867 m2
Inhoud 430 m3
Aantal verdiepingen 2

Begane grond
 
Aantal kamers 3
Overige ruimten toilet, gang

Eerste verdieping
 

Energie
 
Verwarming gaskachels

Op de kaart

De gevonden voorzieningen zijn slechts een indicatie, hier kunnen geen rechten aan ontleend worden